neljapäev, 10. november 2016

Appi! Soomlased kaotavad koolist ainetunnid

Kui Arno isaga koolimajja jõudis, ei olnud tunnid veel alanud. Sel päeval ei alanud need üldse ja ka järgmisel ning ülejärgmisel päeval ei toimunud mingeid tunde.
„Ma tahan tuupida!“ karjus Arno, aga tema hääl jäi hüüdjaks hääleks kõrbes.

Esmapilgul on päris šokeeriv, et soomlased tahavad 2020. aastaks koolidest konkreetsed ainetunnid ära kaotada ja liikuda õppetöös edasi kombineeritud tundidega – füüsika, matemaatika, kirjandus, ajalugu, geograafia, keeled jms kõik ühes pundis.
Soomlased on aru saanud, et mitusada aastat vana süsteem on iganenud ja uus aeg nõuab hariduse andmiseks hoopis teistsuguseid lahendusi. Õpilased saavad ise otsustada, mida nad rohkem soovivad omandada ja põhirõhk pannakse grupitööle.
Eestis ei ole selline asi kahjuks veel mõeldav ja nii longime ilmselt õppekorraldusega edasi põhjanaabritest sada aastat tagapool. Ma ei kujuta ette, et paljud meie nõukogude pedagoogikas karastunud õpetajad ja haridusametnikud suudaksid tuupimispõhiselt õppelt taolise kannapöörde teha, aga mine sa tea. Seniks, kallid õpilased, tuupige edasi!

2 kommentaari:

  1. Nii lähedal ja ometi nii kaugel tundub vahetevahel Soome... Aga jah - kahjuks on tunda, et Eesti kool pole muutunud eriti sellest ajast kui ise seal sai käidud. Muidugi on klassiruumid ilusamad ja õpikud läikivamad, aga kõik muu on tegelikult sama :/

    VastaKustuta
  2. Ludesin Rootsi koolisüsteemi kohta kus sarnase eksperimendi tulemusel Rootsi õpilased Euroopa esimeste hulgast viimaste hulka pudenesid. Ausalt öeldes üldse ei imestanud.

    VastaKustuta

Enne mõtle, siis ütle! Aitäh!