teisipäev, 10. jaanuar 2017

Kui maakera köhib su peale

„Lõõmav saar“
Autorid: Jeff Kanipe, Alexandra Witze
Äripäev, 2014

Maailm on ärev ja see ärevus kandub (sotsiaal)meedia kudu vähem või rohkem meist igaüheni. Ümbritsev inforuum on täis igasugu jama, alates USA presidendi Trumpi tüütust säutsumisest, Yana Toomi kangelaslikkusest Süüriasse rahu toomisel ja lõpetades näiteks sellega, et üks uus praam riivas natuke sadamakaid.
Kui tahad üldises tohuvapohus kainet mõistust säilitada, siis on soovitav aeg-ajalt lugeda midagi, mis loob võrdlusi selle vahel, mis on ja mis võiks olla. Sagime siin nagu sipelgad oma männiokkaid pessa vedada, aga kuskil maakoore all pulbitseb tohutu energia ja piisab ühest võimsast vulkaanipurskest, et isegi Trumpil ja Putinil hakkaksid püksid püüli sõeluma.
Ühesõnaga, „Lõõmav saar“ on täitsa hea lugemine selleks, et end reaalsusesse tagasi tuua. Tsiteerin kirjastuse tutvustust:
„Laki purse on üks ajaloo suurimaid looduskatastroofe, kuid sellest pole kuigi palju räägitud. Mürgiaure välja sülitanud purse kestis kaheksa kuud, aga selle mõjud kummitasid kogu Euroopat veel aastaid, külvates inimeste seas surma koguni nii kaugel kui Niiluse ääres ning tekitades näljahäda, mis võis olla Prantsuse revolutsiooni üks vallandajaid. Kaheksa kuu jooksul tekitas Laki ajaloolise aja ühe suurima laavavoolu, millest piisaks, et matta Manhattan 250 meetri paksuse kihi alla. Laki paiskas õhku hinnanguliselt 122 miljonit tonni vääveldioksiidi, 15 miljonit tonni fluori ja 7 miljonit tonni kloori – see oli üks viimase 250 aasta suurimaid atmosfäärireostusi.“
Vot nii! Nende faktide valguses peaks ikka päris selge olema, et kunnid või presidendid ja üldse poliitikud on tegelikult kübemed tuules ja nende jutust või käitumisest ei tasu ilmtingimata pöördesse minna.


 Populaarteadusliku raamatu "Lõõmav saar" esikaas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Enne mõtle, siis ütle! Aitäh!