neljapäev, 8. detsember 2016

Eestis on vaeseid on nii palju, et hakka või ulguma!

Täna avaldatud Eurostati andmetest selgub, et eesti on Euroliidus madalapalgaliste töötajate osakaalult 5. kohal.
Liidus loetakse madalapalgalisteks töötajateks neid inimesi, kes teenivad kaks kolmandikku või vähem riigi mediaanpalgast. Meie arvestuses on see siis 3,3 eurot tunnis.
Kui Eesti töötajatest on 22,8 protsenti madalapalgalised, siis Rootsis on ainult 2,6 protsenti madalapalgalisi.
Vaesus ruulib ja meie unistame siin toredast elust ning vingest majanduskasvust. Äkki vaataks vähemalt jõulude ajal peeglisse?

4 kommentaari:

  1. Äkki vaataks järjekordi meie rohketes supermarketites?
    Äkki vaataks autodest ummistunud tänavaid?
    Äkki vaataks 100% kalliste nutitelefonidega varustatud lapsi?
    Ja firmariideid, mis lastel seljas. Viiendik lastest ülekaalulised heast toitumisest ja vähesest liigutamisest.
    Kallis kinnisvara, mida "vaesed eestlased" üürimise asemel ostavad.
    Enamus täiskasvanuid ülekaalulised. Vähe füüsilist tööd ja palju sealiha.

    Maailma statistika ütleb, et eestlane on tarbimiselt 25% rikkaima rahvuse hulgas (per capita ehk tarbitud energia inimese kohta). Meist tagapool on rohkem kui 150 riigi rahvad.

    Ilusaid jõule!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eestis on tööga hõivatud üle 500 000 inimese ja kui nendest 10% teenivad hästi, siis see teeb üle 50 000 inimese ja ilmselgelt kohtab neid supermarketites, kohtab ka madalapalgalisi, sest neidki elab linnades ja nad paraku tahavad ka süüa, ravimeid, uusi talvekindaid ja nii edasi. Kohtab ka neid, kes käivad lihtsalt ringi ja ei osta midagi. Viimaste alla kuulume näiteks meie - maakate meelelahutus.

      Eestis on 1000 elaniku kohta alla 500 auto ja nende autode hulka on arvestatud ka taksod, tööautod, rendiautod, mis tähendab, et isiklike autode osakaal on tunduvalt väiksem. Lisaks on keskmise auto vanus 14 aastat, nii et väga paljud sõidavad vanade autodega, sest uute jaoks ei ole raha. Paljudel pole isegi raha vana auto jaoks. Meil on see eest jälle 2 autot, mõelma vanus Eesti keskmise juures. Paraku autota ei saa ja ummistame ka meie Tallinna tänavaid, sest nii mõndagi eriarsti meie maakonnahaiglas ei ole ja lihtsalt tuleb sõita Tallinnasse arsti juurde. Ühistranspordivõimalus on ümberistumistega ja kokkuvõttes kallim kui autoga, ka ajaliselt mitme tunni võrra kulukam.

      Väga paljudel lastel ei ole nutitelefone või on vanemate vanad või on uued, aga odavad. Minu lapsel on 89-eurone telefon ja selle ostsin ka järelmaksuga, õnneks 0%-se intressiga. Millist rikkust see näitab?

      Kahjuks pean ütlema, et väga paljud lapsed ei käi firmariietega. Minu omad käivad, kui asi puudutab õueriideid, sest need lihtsalt peavad olema kvaliteetsed, aga ajan taga eelmiste hooaegade (või Soome) soodukaid ja ostan neid kasutatult, nii et ogaraks end ei maksa ja tavaliselt on need kandmiskõlblikud ka pärast minu kolme-nelja lapse poolt kasutamist ning edasi rändavad need mu õe kolmele lapsele, nii et ka tema lapsed kannavad firmariideid, kuigi nende pere elab allpool vaesuspiiri, majas, kus pole pesemisvõimalustki ja kuivkäimla on majast väljas. Mida need firmariided näitavad?

      Siin on odavam maksta laenumakset kui üüri, ilmselt on sama seis veel nii mõneski Eesti asulas. Kahjuks on siiski palju inimesi, kes ei saa pangast laenu, et oma kodu osta ja on sunnitud maksma suuremat üürimakset.

      Need allpool vaesuspiiri elavad inimesed, keda ma tean, tänavapildil ei paista välja, sest nad ei käi kuskil, nende auto liigub ainult külateedel kodu-kooli-lasteaia-külapoe vahet, mõnel on töö ka sellel marsruudil, mõnel mitte, sest tööd pole. Mõned inimesed ei ole isegi kunagi Tallinnas käinud, rääkimata supermarketitest.

      See, et tänavapildil paistavad välja need, kellel läheb keskmisest paremini, ei muuda olematuks neid kümneid ja kümneid tuhandeid, kellel ei lähe nii hästi. Ma soovin neile südamest häid jõule ehk ma tõesti loodan, et neil tulevad sellel aastal head jõulud. Kui mitte sellel aastal, siis ehk järgmisel...

      Kustuta
    2. Hea ja mõtlemapanev kommentaar! Aitäh!

      Kustuta
  2. Tuleb jah tunnistada, et tänavapildi poolest Eesti küll vaene välja ei näe. Autopark ja riietumine on kindlasti ägedam kui Ameerika mandril, kus momendil resideerun.

    VastaKustuta

Enne mõtle, siis ütle! Aitäh!