neljapäev, 29. detsember 2016

Kodanikupalk – kas kõlbab ikka raha lihtsalt niisama vastu võtta?

Soomes algab uue aasta esimesel päeval kodanikupalga kaheaastane eksperiment. 2000 juhuslikult valitud inimest saab iga kuu 560 eurot palka, sõltumata sellest, palju sa ühiskonda oled panustanud või kavatsed panustada. Kodanikupalga eksperimendiga soovitakse uurida, kas palk soodustab kodaniku eneseleidmist tööturul, innustab töötamist, lihtsustab sotsiaaltoetuste süsteemi, vähendab bürokraatiat jms.
Põhjanaabrite eksperiment võib olla epohhiloov ja kahju on sellest, et Eestis kodanikupalga teema rohkem humoristidele kui valitsusele ja majandusringkondadele huvi pakub.
Meil on peamine vastuväide, et rahvas on nii vaene, et kui iga inimene hakkab 560 eurot niisama kätte saama, ei viitsi keegi end enam liigutada ja saabub allakäik.
Teisalt kõlab võltshäbelikkus – kas ikka kõlbab raha niisama vastu võtta, kui pole midagi teinud?
Äkki tuleks kapist välja või roniks mätta otsast alla, ajaks selja sirgeks ja teeks endale Eesti Vabariigi sajandaks aastapäevaks selgeks, et kodanikud, see tähendab meie, ongi tegelikult riik. Ja uhke on olla oma riigi kodanik ning panustada selle riigi jaoks võimete kohaselt. Siis poleks kodanikupalk mingi häbiasi, vaid annaks paljudele kindlustunde ning võimaluse avaneda oma parimatest külgedest, selle asemel et hambad ristis igapäevast leiba ja toasooja välja teenida. 

1 kommentaar:

  1. Huvitav, miks on uudistemeedia maha vaikinud selle, et Eestis kogub allkirju algatus kodanikupalga teostatavuse ja mõju uurimiseks, sealhulgas katsetamiseks? :)
    Õnneks ei käi see arvamustoimetuste kohta (kui Postimees välja arvata).

    Lugema ja allkirjastama:
    https://rahvaalgatus.ee/initiatives/c79c1938-dc37-439e-9e5b-9033c534239b

    VastaKustuta

Enne mõtle, siis ütle! Aitäh!