neljapäev, 27. oktoober 2016

Kõik on õigesti tehtud – Autorollo, Ärma, Estonian Air, praamihanked …

Jätaks seekord puudutamata nende JOKK-skeemide juriidilise külje, sest sellega on selge – asjaga seotud vastutavad ametiisikud ei ole tegelikult millegagi seotud ja ei vastuta mitte millegi eest. Taoline vastutusest kõrvale hiilimist tolereeriv asjaajamiskultuur tekkis juba Eesti Panga algusaegadel, kui kaduma läksid kümned miljonid dollarid maksumaksja ja ettevõtete raha ning kestab siiani.
Räägiks hoopis sellest ängistavast tundest, mis on viimaste aastatega tänu eliidi vastutustundetule laristamisele ja rahva arvamusest ülesõitmisele paljude inimeste hinge ladestunud. Sellest tundest, mis rõhutab, et elu on pagana ebaõiglane. Sellest tundest, mis tekitab emotsionaalseid ja mitte alati adekvaatseid võrdlusi nagu „sadamas lasite miljoneid tuulde, aga haigekassale raha juurde antud ei saa“ või „istun siin miinimumpalga eest poe kassas, aga riigikogulased liisivad endale ja oma perele veoautosid“. Tundest, mis ei luba kohtusse pöörduda, sest õigus tundub olevat alati nende poolel, kellel on võim ja raha. Tundest, mis ütleb, et meil on tekkimas justkui Vene kriminaalsest maailmast tuntud puutumatute klass. Tundest, mis haavab tahte üldse midagi teha, sest niikuinii midagi ei muutu. Tundest, mis kätkeb endas hirmu, et kui asjad nii edasi käivad, siis ei ole Eesti varsti enam jätkusuutlik riik.
See tunne on tekkinud ainult ühel põhjusel – meil pole piisavat kaitset poliitbroilerite ja karjeristide vastu, kes parteide nimekirjades bosside armust riigikokku satuvad või erakondade tagatubades sobinguid sõlmides riigiametitesse määratakse.
Autorollode, Ärmade ja paljaks röövitud sadamate vältimiseks ning usalduse taastamiseks oma riigivõimu vastu, tuleks taastada poliitikute vastutus oma rahva ees ja seda saab teha ainult sellega, et kõikidele järgmistele valimistele esitatakse avatud nimekirjad*.

*Avatud nimekiri iseloomustab sellist valimisreeglit partei nimekirjadega valimistel, kus valijal on võimalus partei esitatud kandidaatide nimekirja järjekorda muuta. Erinevalt kinnisest nimekirjast on avatud nimekirja kasutamisel suurem võimalus valituks saada sellel kandidaadi, kes kogub rohkem hääli.
Avatud nimekirjadega valimisi kasutatakse enamikus maailma riikides. (Allikas: Wikipedia)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Enne mõtle, siis ütle! Aitäh!