esmaspäev, 17. oktoober 2016

Vidinate orjus (Inimese loomuses on kedagi või midagi orjata)

Maailmas võtab üha hoogsamalt võimust nomofoobia ehk haiglaslik hirm mobiiltelefonita jäämise ees. Seda ärevushäiret on rohkem täheldatud Aasia kandis, aga usun, et Eestist leiab ka kindlasti terve hulga nomofoobikuid. Meil lihtsalt pole seda teemat väga uuritud.
Kui mõtlema hakata, siis on päris kole lugu, kui nutifon võtab võimu sinu elu üle ja hakkab täiega käitumist ning otsuseid mõjutama. Kas polegi see aeg siis juba käes, mil robotid jämeda otsa enda kätte haaravad – asjade internet on ukse ees ja on mõne aasta küsimus, kui külmkapid meile tööle helistama hakkavad ning kurdavad aeguma hakkava piima üle. Tulevik on juba kohal.
Telefonita jäämine ei oleks katastroof, kui me ei liiguks ühiskonna poole, kus inimesed ei oska näost-näkku suhelda ja on tehnoloogia arengu tulemusena muutunud järjest üksikumateks. Meil on justkui kõik olemas: läpakad, tahvelarvutid, nutifonid, pulsikellad … aga pole seda lähedast inimest, kes sind õigesti mõistaks.
Teine probleem on nooremate põlvkondade kiire kaugenemine elusloodusest isegi sellises loodusrikkas riigis nagu Eesti. Paljud ei oskagi enam ilma äppideta hakkama saada – seenele seeneäpiga, ilmavaatlused ilmaäpiga, toidutegemine toiduäpiga …
Reaalse maailma tajumiseks ja meelte kainestamiseks soovitan mõnel päeval teadlikult jälgida oma mobiilikasutust. Võtke paberileht ja pange kohe kirja, palju tegite kõnesid, saatsite sõnumeid, lappasite Facebooki või muid suhtluskeskkondi, vaatasite uudiseid jne. Kui võimalik, pange kirja ka kõikideks tegevusteks kulunud orienteeruv aeg. Uskuge, saate enda kohta nii mõndagi teada, vähemasti vastuse küsimusele kuhu see aeg küll kaob ja miks mõned asjad ei edene nii kiiresti kui sooviks.
Ilmselt on keegi juba kuskil kribamas raamatut „Kuidas nutifonita ellu jääda?“. Tegemist on kindlasti raamatupoodide tulevase müügihitiga. Kui taoline teos ilmub, loosin oma blogi lugejate vahel välja.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Enne mõtle, siis ütle! Aitäh!