neljapäev, 13. oktoober 2016

Rail Baltic – Surm punanahkadele (loe: eestimaalastele)!

„Meil on seda raudteed kindlasti vaja.“ – Kersti Kaljulaid

Uus Eesti Vabariigi president teab, milleks meile Rail Balticut kindlasti vaja on, aga enamik meist ei saa üldse pihta, milleks ja kelle huvides mäng käib.
Tegemist oleks nagu mõne vana vesterni haleda uuslavastusega, kus raudteekompanii tüübid üritavad iga hinna eest farmeritelt maa kätte saada ja tüütud pärismaalastest punanahad lastakse lihtsalt maha.
Selge on see, et juba ootavad hingevärinal ja hüppevalmis oma noosi teatud kitsad informeeritud ringkonnad, kes näevad projektist harukordset majanduslikku tulu tõusvat. Lauale käiakse ju miljardid ja ootamatuteks kuludeks veel mõni miljard lisaks. Ahnuse aururull hakkab veerema Tallinnast Varssavi poole – hävineb maa, hävineb loodus, hävinevad inimeste eluasemed, nende harjumuspärane elustiil ja elud.
„See on progressi hind,“ tahaks mõni kindlasti vastukaaluks öelda.
„Kas sina siis ei tahagi kiiresti Euroopasse? Või Riiga?“ küsib teine.
„Majanduskasv! Majanduskasv! Majanduskasv!“ skandeerib kolmas.
„Uued rongid on ägedad …“
Täna ei ole olemas ühtegi vettpidavat põhjendust, miks me peame väikese Eesti pooleks jagama ja armistama. Miks me peame niigi ääremaastuva Ida- ja Lõuna-Eesti koos Tartuga ülejäänud riigist eraldama raudteetammiga, kust ei pääse normaalsel moel üle ei loomad ega inimesed?
„Transiit, kaupade liikumine ja jälle majanduskasv,“ väidavad magnaadid.
No kuulge! Kui Eesti oleks nii vinge transiidimaa, siis meil oleks ammu kõik sadamad kaupade alla maetud, aga ei ole.
Reisijaid meil ka ei jagu, isegi kui viimane Lapimaa ukki koos oma mummiga tahaks rongiga Varssavisse sõita.
Tõde on ilmselt kusagil olemas ja fakt on see, et Euroopa kurnatud põllud ja hiigelkasvuhooned vajavad meie fosforiiti nagu hingeõnnistust. See teeb rahutuks.
Seni, kuni pole selgeid vastuseid, miks Rail Balticut rajada soovitakse ja just taolisele trassile rajada soovitakse, ütlen kindla EI.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Enne mõtle, siis ütle! Aitäh!